Canawar isimli arkadaşımız. Bu sitedeki sayfalara bir göz gezdirirseniz herkesin işine hakim, işleri dışında kısır tartışmalar yaratmak için uğraşmayan insanlar olmadıklarını görürsün. (Hatta ben bile bazen bu konularda hatay düşüp saçmaladığım oluyor.) Diğer konu bu sitede yapılan eleştiriler konusunda ADEKO dan tehdit almıyoruz veya ADEKO dan kimse gelip kulağımızı çekmiyor. ADEKO 6.3 çoktığı gün ben de foruma sinirle birtakım şeyler yazdım, ADEKO daki arkadaşların hepi soğukkanlılıkla karşıladılar. Bunları ADEKO yu savunmak için söylemiyorum. Hiçbirini de tanımam. Ancak devamlı burayı ziyaret eden ve bu forumdan yararlanan birisi olarak tanımadığınız insanlar hakkında iş bilmez veya konuşmaktan çekiniyor sözlerinize tepkidir bu.
Sıradan bir vatandaş ve bir mutfakçı olarak inceledim. Arkadaşın ıspatlanması mümkün değil ama esinlenmiş olabilme ihtimali var. Ancak kesinlikle aynı ürün değil. Arkadaşımızın yaptığı tasarımda mikrodalga, bulaşık makinesi, soğutucu var. Tek ortak yanları evye ve ocağa sahip olmaları. Ayrıca
http://www.sheer.it internet sitesinden de incelerseniz bu ünitenin üzeri elektronik mekanizmalarla kapanıp masa olmuyor. Üzerini davlumbaz kapatıyor. Ayrıca katalogdakü ürün sabit duran bir ürün.Veysel Can DEMİR'in tasarladığı ürün gezebilen ve üst tablası elektrikli devrelerle açılıp kapanan ünitelere sahip bir ürün. Ayrıca çalınmış bir tasarım olsaydı Veysel Can DEMİR'in bu üründeki şarap soğutucu hazneleri de yerleştirirdi sanırım tasarımına.
PDF kataloğundan önce bu ürünün başka bir sitede veya katalogda yayınlanmış olma ihtimali de var. O nedenle pdf dosyasının tarihinin bir kanıt olmayacağı kanaatindeyim.
Kısacası bütün bunlar bu arkadaşımızı suçlamamız için yeterli nedenler değil. Tamamen kendi hayal ürünü olabilir. Yeterli kanıtlar olmadan ve tam bir ürün benzerliği olmadan bu arkadaşımızı suçlamak biraz hatalı olur bence.
Diğer bir konu; Takdir edersiniz ki jürinin dünyada yapılmış tüm mutfak tasarımlarından haberdar olması mümkün değil. Böyle bir hata olduysa da bundan sonra geri adım atmanın kimseye bir fayda getireceğine inanmıyorum.
Ayrıca bu tür yarışmalarda dereceye giren ürünlerin patent başvurularını yarışmayı yapan kuruluşların yaptığını tahmin ediyorum. Eğer patent başvurusu yapılmadıysa böyle tartışmaların yer yer yaşanacağı kanaatindeyim.
Padişah birgün birinin idam edilmesini istemiş. Adam tam darağacındayken bağıra çağır padişaha küfrediyormuş. Padişah uzaktan izlediği için söylediklerini anlamamış ve vezirine dönüp ne diye bağırıyor demiş. Vezir de "Yaşasın Padişahımız." diye bağırıyor demiş. Padişah bunun üzerine adamı affetmiş. Diğer vezir yalan söyleyen veziri ele vermek için padişaha yanaşmış ve demiş ki " Padişahım dam size küfrediyordu. Diğer veziriniz size yalan söyledi." demiş. Padişahtan ders alınacak bir cevap gelmiş: "O bir yalan söyledi bir insanın hayatını kurtardı, sen doğruyu söyledin ne işe yaradı." demiş ve veziri orada azletmiş. O nedenle her zaman her doruyu söylemek ve her açığı ortaya vurmanın bir faydası yok.
Bu arda ne yarışmaya katıldım ne de Veysel Can DEMİR'i tanırım. Sadece Adeko kullanıcısı bir mutfakçı olarak kendi görüşlerimi dile getirdim.